Professioneel Inkopen – Incompany
Goede inkopers geven hun gesprekspartner het idee dat deze het gesprek leidt, maar onder...
We hebben WK afstanden weer achter de rug. Dit keer echter eens geen individueel goud voor Kramer of Nuis, maar voor Krol en Verbij. Dat toont de sterkte van het Nederlandse team. Wat kunnen we leren van onze schaatshelden?
We hebben WK afstanden weer achter de rug. Met acht gouden, zes zilveren en twee bronzen medailles was de Nederlandse ploeg wederom erg succesvol. Dit keer echter eens geen individueel goud voor Kramer of Nuis, maar voor Krol en Verbij. Dat toont de sterkte van het Nederlandse team. Wat kunnen we leren van onze schaatshelden?
Anders dan voetbal of hockey, is schaatsen in de basis een erg egoïstische sport. En toch zien we al jaren dat met name de schaatsers binnen de sterk competitieve maar vooral hechte teams, uiteindelijk ook op individueel niveau het meeste succes behalen. Ook in een individuele sport als schaatsen is teambuilding dus cruciaal. Sterke persoonlijkheden en talenten die elkaar respecteren en samen trainen, drijven elkaar tot grote hoogtes. Dat is precies de kracht van een team vol individuen. In de schaatswereld is, net als in het wielrennen en tennis, het respect voor elkaar groot.
In het bedrijfsleven is dit in wezen niet anders. We hebben allemaal onze individuele belangen, maar zolang jij als manager in staat bent een team te vormen dat respect heeft voor elkaars doelen en talenten en dat samen optrekt om tot een hoger niveau te komen, zullen je teamleden het maximale uit elkaar halen. Zorg daarom waar mogelijk ook altijd voor gezamenlijke trainingsprocessen. Op de individu toegesneden uiteraard, maar wel met een competitieve variabele.
‘If you put fences around people, you get sheep’ zei William McKnight (zakenman en filantroop). Het hebben van een team betekent niet dat iedereen in dat team een gelijksoortige aanpak moet krijgen. Een team bestaat uit individuen die allemaal op eigen manier werken en behandeld wensen te worden. Zo ook in de schaatsploegen. Of het nu Ireen Wust is of Kai Verbij, ze hebben allemaal hun eigen manier van werken en eigen trainingsmethodieken. Volledig toegesneden op het individu, maar met de teamprestatie in het achterhoofd. Deze mate van individuele aandacht en behandeling en het respecteren van persoonlijke voorkeuren, is van groot belang voor de sfeer en het gevoel binnen je team. Geef je medewerkers dus de ruimte om binnen de kaders van het team hun eigen weg te kiezen.
Eigenlijk is het best vreemd. We zien onze collega’s vaker dan onze vrienden en partner, maar toch gaan we vaak veel minder vriendschappelijk om met collega’s dan met vrienden of familie. Het afgelopen WK toont echter duidelijk aan dat een vriendenteam tot veel meer in staat is dan een team van losse individuen die samenwerken, maar meer ook niet. Hoe schitterend was de uitspraak van Krol en Verbij dat ze ‘eindelijk samen wereldkampioen’ zijn geworden. Ze gunnen het elkaar. De beide schaatsers trainde jaren samen en zijn goede vrienden. Ook buiten het schaatsen.
Vrienden gaan ervoor. Ze zijn bereid voor elkaar door het vuur te gaan. Niet voor niks was de belangrijkste factor binnen het Nederlands voetbalelftal dat de finale van het WK haalde niet het pure talent, maar de vriendschapsband binnen het team. Als manager is het dus cruciaal om aandacht te besteden aan je team buiten de kantooruren. Vormen er zich vriendschappen binnen je team? Dan is dat een goed teken. Faciliteer dat je teamleden elkaar goed kunnen leren kennen, ook buiten de werkvloer. Onlangs spraken we een manager die bijvoorbeeld zijn hele team iedere zomer uitnodigt voor een barbecue bij hem thuis, verzorgd door hem zelf, zijn vrouw en zijn kinderen. Daar worden vriendschappen gevormd die uiteindelijk ook de teamprestatie verbeteren.
Wil jij ook werken aan het stroomlijnen van de individuele en gezamenlijke doelen binnen je team? En werken aan een ijzeren teambuilding? Wellicht zijn onze trainingen op het vlak van teambuilding of team development dan iets voor jouw organisatie.
Meldingen