Kenneth Smit trainer Lex Antonisse: “Hoe krijgen we de economie weer op gang!”

Lex Antonisse | 20-05-2020

In 2018 stapte Lex Antonisse (59) vanuit een redelijk veilige werksituatie bij het Nootdorpse SCANSYS over naar het zelfstandig ondernemerschap bij KENNETH SMIT.

Header Image

In 2018 stapte Lex Antonisse (59) vanuit een redelijk veilige werksituatie bij het Nootdorpse SCANSYS over naar het zelfstandig ondernemerschap bij KENNETH SMIT. Nog geen twee jaar bezig als ZZP’er ervaart de franchisenemer nu de directe gevolgen van de ‘intelligente lockdown’. Hoe kijkt de voormalige salesmanager van SCANSYS en ook XEROX naar de actualiteit. De redactie van het Kenneth Smit Magazine bellen bij Lex in met ZOOM voor een openhartig gesprek met opmerkelijke vergezichten.

Lex, we  gaan even met jou terug naar 2018. Je besluit op 57 jarige leeftijd al jouw zekerheden in te ruilen voor een carrière-afsluiter als zelfstandig ondernemer. Dat is relatief gezien misschien wat oud? Zeker als je bedenkt dat het eerste opleidingstraject bij Kenneth Smit ruim twee jaar is, waarna je in het continue-programma van de organisatie stapt?

Lex Antonisse: “Ik vond dat wel spannend en in mijn hoofd ben ik overigens nog steeds 35 jaar hoor. Na al die jaren verkoop bij XEROX en SCANSYS kwam ik in een zichzelf herhalend verhaal terecht. Nog een keer switchen van baan en dan (lachend) in het gareel moeten lopen van een ondernemer of leidinggevende die een aap wil leren klimmen? Ja, ook dat was zeker een optie.

Niks ten nadele van deze leidinggevenden natuurlijk, maar mijn karakterstructuur, leeftijd en ruime ervaring paste daar niet echt meer bij. Omdat ik geïnteresseerd ben in het salesproces, de psychologie achter het verkopen en omdat ik Kenneth  Smit al eerder was tegengekomen vond ik dat wel een logische en uitdagende overstap. Mensen trainen,  beter maken in hun vak of functie. Maar ook als mens; inzicht in jezelf en daarmee ook inzicht in een ander krijgen. Hoe werkt communicatie tussen onze oren?”

Hoezo Kenneth Smit?

Lex Antonisse: “Ja, de club sprak mij direct aan. Ze werken met fulltime professionals.  Ik wist dat Kenneth Smit heel nauwkeurig en kritisch haar nieuwe trainers selecteert op motivatie, ervaring, uitstraling, verkoopvaardigheden en het vermogen om je eigen business te generen. Als je daar bij mag horen is dat een goede basis om te starten.”

Wat neem jij vanuit je ervaringen uit het verleden mee in het geven van de trainingen?

Lex Antonisse: ”In mij rol als manager bij XEROX heb ik voor de accountmanagers een Young Executive Program ontwikkeld. Een trainingsprogramma van zes maanden waarin interne en externe partijen hun bijdrage hebben geleverd om de met name jongere en nieuwe accountmanagers voldoende bagage mee te geven.  Mensen beter maken vond ik toen al erg leuk om te doen.”

Wanneer is naar jouw mening een trainingstraject geslaagd?

Lex Antonisse: “Het klinkt misschien gek, maar als ze mij aan het einde van zo’n traject de vraag stellen: ‘Oké, en hoe gaan we nu verder?’. En dan bedoel ik in feite het moment dat er dus blijkbaar behoefte is naar meer. De ambitie om een leven-lang-leren in te willen zetten. Het moment dat je bij medewerkers iets los hebt gemaakt in de bovenkamer. Luikjes openen die inzicht geven in de psychologische mogelijkheden van commerciële communicatie.”

Wat ervaar jijzelf als lastig of vervelend in je dagelijkse praktijk?

Lex Antonisse: “Het gemak waarmee afspraken worden afgezegd of niet nagekomen. Bel terug als je belooft dat te doen of stuur een bericht dat je ervan afziet. Draai er niet omheen en speel geen verstoppertje. Wees een professional. Daarnaast valt mij op dat koude telefonische acquisitie lastig wordt of in ieder geval een andere aanpak vraagt.”

Wat is jouw  persoonlijke doel naast het beter maken van mensen?

Lex Antonisse : “Voorlopig met veel enthousiasme mijn nieuwe vak uitoefenen en over een jaar of zes á zeven wil ik naar Spanje vertrekken. Mijn vrouw heeft er gewerkt en gewoond en ik vind het een prima land met een heerlijk klimaat om te leven. Niet te zuidelijk. Net over de Franse grens in de buurt van Rosas of ergens tussen Valencia en Alicante”.

Sinds zondag 15 maart worden er in ons land zowel letterlijk als figuurlijk géén vlieguren meer gemaakt? Hoe ervaar jij dat in jouw praktijk, binnen Kenneth Smit en hoe gaat dat bij jouw collega’s?

Lex Antonisse: ”Ja, dat was redelijk confronterend. Ons vak speelt zich natuurlijk voor een belangrijk deel af bij ondernemers, hun medewerkers en alles wat wij doen is, of eigenlijk was, volledig in strijd met de richtlijnen van de RIVM. Als trainer zit je soms letterlijk in de directe comfortzone van een deelnemer. De eerste reactie bij mij en ook bij de collega’s was: oké, hoe nu verder? “

“Vrij snel werd er vanuit ons hoofdkantoor in Eindhoven kordaat en handelend opgetreden. Allereerst werden er Webinars georganiseerd om te kunnen communiceren met elkaar en om te kunnen werken met ZOOM of Teams. En vrijwel aansluitend werden de mogelijkheden gepresenteerd om digitaal te kunnen doorwerken met onze relaties. Daarnaast worden er elke week zogenaamde beldagen georganiseerd om in contact te blijven met onze klanten. Maar dan vooral als luisterend oor. Inmiddels hebben  we deze week van minister-president Mark Rutte gehoord dat we per 1 juni  meer vrijheden hebben gekregen. Dat biedt dus ook voor ons mogelijkheden om weer met ondernemers en hun medewerkers aan de gang te kunnen gaan. Je moet in oplossingen denken.”

Wat zijn jouw ervaringen in de telefoon- en ZOOM-gesprekken die je met zakelijke relaties hebt?

Lex Antonisse: ”In het begin natuurlijk heel veel vragen en ook wel wat angst. Want wat gebeurt er met ons min of meer zorgeloze leventje? De wereld staat in brand en er vindt dagelijks een gevecht plaats om het behoud van levens.  Het behoeft geen discussie dat daar veel aandacht voor is.  Het leven is tenslotte het meest waardevolle dat er bestaat. Vele miljoenen worden er nu aan zorg uitgegeven, miljarden worden er besteed om bedrijven en banen te laten bestaan, ingrijpende noodmaatregelen worden er getroffen om COVID-19 niet verder te verspreiden. Denk eens aan de extra beschermingsmiddelen die worden ingekocht, medische apparatuur voor de intensive care. Die lijst is bijna niet te overzien.”

“Gelukkig  zijn er steeds meer nieuwe inzichten qua oorzaak en verloop van COVID-19. Maar zijn er op dit moment óók nog landen waar het feitelijk allemaal net is begonnen. Bijzonder is wel dat in China het ‘normale’ leven min of meer weer volledig is opgestart en de fabrieken en bedrijven fulltime draaien. Dat is erg hoopvol.”

Hoe kijk jij tegen deze crisis aan?

Lex Antonisse:  “Een beetje dubbel:  het klinkt misschien gek, maar er komen ook positieve zaken naar voren in deze tijd. Mensen worden creatiever en zijn op zoek naar zaken en oplossingen die wél kunnen. Qua impact zijn er al grote verschillen in de wereld. Voor de rijke landen is het hier en daar een humanitaire én vooral een economische ramp, maar dat staat in schril contrast met de derdewereldlanden, die nu eenmaal niet over de middelen beschikken om de strijd met het virus aan te kunnen gaan. Los van de andere rampen waar ze mee te maken hebben. Zij zullen hoe dan ook een beroep moeten doen op organisaties als de Wereldbank en het IMF en voldoende geld moeten hebben om in de strijd tegen COVID-19 voldoende weerstand te kunnen bieden.”

“De vraag is natuurlijk: wie vult de pot van deze organisaties? Terwijl wij als Nederland allerlei noodmaatregelen treffen om de economische schade te beperken wordt er óók een beroep op ons land gedaan om financiële hulp te verstrekken aan andere, met name zuidelijke Eurolanden.”

“En of dit nu via het Noodfonds ESM of via Eurobonds of middels éénmalige giften gaat gebeuren, het feit blijft dat het heel veel geld kost.  En dan zijn we nog niet eens toegekomen aan de hulp aan de derdewereldlanden via de internationale organisaties.”

Feit blijft dat elk land  op wat voor wijze dan ook  noodpakketten voor de samenleving zal moeten samenstellen om er gezamenlijk uit te komen. 

Hadden we deze catastrofale calamiteit of pandemie kunnen zien aankomen?

Lex Antonisse: “ Grappig dat je dat vraagt. Los van alle doldwaze complottheorieën zijn er wel mensen bezig geweest met het bestuderen van een wereldwijde pandemie. De voorgangers en ‘broertjes’ SARS en MERS van COVID-19 gaven daar wel aanleiding toe. In oktober 2019 is er namelijk een simulatie van een pandemie geweest. Die is destijds georganiseerd door de Johns Hopkins University in samenwerking met de Bill en Melinda Gates Foundation. Kijk maar eens op YouTube naar bij Event 201. Het is een heel bijzonder filmpje.”

“In deze simulatie zie je bijna één-op-één hoe de huidige COVID-19 crisis verloopt. Bijna alle facetten worden aangehaald en zoals nu blijkt: enorm waarheidsgetrouw. Bizar eigenlijk dat dit feitelijk werkelijkheid is geworden.”

Hoe kijk jij er tegenaan? Wat zijn de gevolgen en wat moeten we doen?

Lex Antonisse: “Dat het de economie schaadt is inmiddels overduidelijk, velen van ons worden keihard geraakt. Veel bedrijven zullen een pas op de plaats willen maken en ook stoppen met geld uitgeven. Enerzijds noodgedwongen, simpelweg omdat het er niet is, anderzijds vanuit angst, wat nog altijd een ‘slechte’ raadgever is. Toch zullen we middels een out of the box mentaliteit, die zeker bij Nederlandse ondernemers aanwezig is, creatief en proactief moeten acteren. De economie moet weer aan de gang!”

Oké, hoe krijgen we bedrijven straks weer zover om te gaan investeren? Welke bescheiden rol zie jij daar voor jezelf in als Kenneth Smit trainer?

Lex Antonisse: “Allereerst natuurlijk om ondernemers duidelijk te maken dat ‘investeren’ echt fundamenteel wat anders is dan ‘kosten maken’. Veel mensen denken nog altijd dat dit hetzelfde is.”

“Het is onze plicht om ondernemers duidelijk te maken dat verantwoord investeren tijdens een crisis verstandig is om ná de crisis het rendement hiervan te kunnen verkrijgen. Dit betekent voor mijzelf ook een investering, investeren in de klantrelatie, investeren in tijd én geduld, maar ook investeren in kennis, kunde en de kunst van. Ondernemers mogen mijn denktank gebruiken, mijn ervaring absorberen en de psychologie achter communicatie, sales en management van mij adopteren.

Van een intelligente lockdown naar slimmer zaken doen.”  

Dus wat  gaan we doen om de economie weer op gang te brengen?

Lex Antonisse: “ Simpel gezegd: ‘Geld uitgeven!’ Of zoals Jort Kelder roept: ‘BACK TO BUSINESS’. Maar deze opmerkingen verdienen een onderbouwing. De insteek van de regering om 100 miljard euro te reserveren en te investeren in banen en bedrijven is niet zonder reden. Middels dat geld kunnen gezonde bedrijven de crisis overleven en blijven belangrijke banen bestaan. Er moet een circulatie van geld blijven. En zolang er nog geen vaccin of medicijn is gevonden moeten we ánders gaan denken en het dus ook anders gaan doen. We hebben een collectieve uitdaging en die moeten we met z’n allen aanpakken en oplossen. Aan de bak!”

Redactie Kenneth Smit Magazine

Meest gekozen trainingen

0
0
In uw winkelmand
Winkelmand is leegTerug naar site

Informatie aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

    Hoe wilt u dat wij contact opnemen?*
    Nieuwsbrief

    Door op ‘Versturen’ te klikken, geef je aan kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met het Privacybeleid van Kenneth Smit en de verwerking en opslag van jouw gegevens.

    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Interesse om partner te worden?

    Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.

    Informatie aanvragen

    "*" geeft vereiste velden aan

      Hoe wilt u dat wij contact opnemen?*
      Nieuwsbrief

      Door op ‘Versturen’ te klikken, geef je aan kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met het Privacybeleid van Kenneth Smit en de verwerking en opslag van jouw gegevens.

      Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

      Informatie aanvragen

      "*" geeft vereiste velden aan

        Hoe wilt u dat wij contact opnemen?*
        Nieuwsbrief

        Door op ‘Versturen’ te klikken, geef je aan kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met het Privacybeleid van Kenneth Smit en de verwerking en opslag van jouw gegevens.

        Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.