7 tips om jouw team nóg een maand door de Corona-crisis te leiden

Erik van den Akker | 29-04-2020

We gaan door een ongelooflijke tijd in de geschiedenis. Een tijd die in ieder geval nog tot 20 mei duurt. Vele business managers hebben mij de afgelopen weken benaderd met de vraag wat zij als leidinggevende kunnen doen om hun team positief en gemotiveerd te houden. In dit artikel deel ik mijn perspectief hierop.

Header Image

We gaan door een ongelooflijke tijd in de geschiedenis. Een tijd die in ieder geval nog tot 20 mei duurt. Vele business managers hebben mij de afgelopen weken benaderd met de vraag wat zij als leidinggevende kunnen doen om hun team positief en gemotiveerd te houden. In dit artikel deel ik mijn perspectief hierop.

Natuurlijk weet ik dat we in onzekere tijden leven en dat veel mensen niet voor niets echt bang zijn. Ik weet dat het Corona-virus op dit moment ons leven en alle maatschappelijke discussies beheerst, en dat er veel redenen zijn om bang te zijn.

Maar begrijp: angst is normaal. Het is een normale menselijke reactie als we fysiek of emotioneel bedreigd worden.

Er is 1 ding dat je niet kunt doen met de angsten van mensen: je kunt ze niet negeren. We zijn emotionele wezens, en 100% van onze beslissingen worden gedreven door emotie. Dus negeer niet wat mensen voelen.

Waar het om gaat is hoe je met angst omgaat. Angst kan je verlammen en je ervan weerhouden om iets te gaan doen, met als gevolg dat je je eigen realiteit creëert. Het is natuurlijk veel beter als angst je ertoe brengt om actie te ondernemen: succes door dóen.

Eerdere crises hebben aangetoond dat ontwrichting gelijk staat aan een nieuwe kans. Dit is Actie – Reactie: wat er ook gebeurt, er komt altijd een reactie. Hotels zijn leeg, de horeca ligt plat. Maar zag je wat er gebeurde in bouwmarkten? Wie had er voor de Corona-tijd van Zoom gehoord? Dus door elke actie gaat er een reactie komen: er zijn omgevingen waar de business nu floreert. Voor ondernemers kunnen nieuwe problemen juist als brandstof werken. Ook in het verleden zijn er tijdens recessies of depressies bedrijven ontstaan die nu enorm groot zijn: Microsoft startte in de recessie van 1970. CNN ontstond in de recessie van 1980.

Hoe kan je er het beste van maken?

Als leidinggevende heb je dus 2 keuzes: de keuze om ofwel de paniek aan te wakkeren, ofwel om naar positieve actie te sturen.

Het maakt niet uit of je een groot of een klein bedrijf leidt, of je een groot of een klein team leidt, of dat je nu tijdelijk je hele familie thuis hebt en de leider bent van je huishouden. Je mensen kijken naar jou: de manier waarop je reageert, de gesprekken die je voert. Heb jij het voortdurend over de dingen die nu niet kunnen worden gedaan vanwege de crisis en de onzekerheid? Of stuur je de gesprekken door naar wat WEL kan?

Op dit moment is de wereld op zoek naar leiders om onze toekomst in een positieve richting te sturen. Iedereen in jouw branche, in jouw bedrijf, in jouw gemeenschap, in jouw familie ervaart hetzelfde: onzekerheid, angst en zorgen.

Dus wat kan jij doen om als leider op te treden, zowel op het werk als thuis?

Mijn advies is om je focus te leggen op jouw Cirkel van Invloed (Stephen Covey). Dit is een onderwerp dat ik in al mijn leiderschapstrainingen behandel.

Jouw Cirkel van Invloed omvat die zaken die je direct kunt beïnvloeden. Je Cirkel van Betrokkenheid omvat al die zaken die jij belangrijk vindt, maar waarover je weinig of geen controle hebt.

Wanneer mensen zich richten op zaken die ze niet kunnen beheersen, hebben ze minder tijd en energie om te besteden aan zaken die ze wél kunnen beïnvloeden. Als gevolg daarvan krimpt hun Cirkel van Invloed.

Wanneer mensen zich richten op zaken die ze wél kunnen beïnvloeden, breiden ze hun Cirkel van Invloed juist uit. De Cirkel van Invloed zal echter altijd kleiner zijn dan jouw Cirkel van Betrokkenheid. Focus jouw tijd en energie daarom op die zaken die jij wél kan beïnvloeden.

7 tips over hoe jij deze weken als leider van jouw team kunt optreden

Iedereen kijkt naar jou: je team, je kinderen, de gemeenschap waar je deel van uitmaakt.

Het is jouw taak om te inspireren, hoopvol te zijn. Om dat te doen wil je rust uitstralen, en je focust gesprekken en gedrag op wat je WEL kan doen. Je richt je op de POSITIEVE emoties, niet op de paniekerige emoties.

De mensen om jou heen hebben 3 dingen van jou nodig: zekerheid, duidelijkheid, en eenvoud.

Ze moeten weer het gevoel krijgen dat alles onder controle is. In combinatie met een gevoel van hoop en een positieve toekomst.

Concentreer je daarom op de zaken die je WEL kan doen. Terwijl de gebeurtenissen in de wereld niet onder jouw controle zijn, heb je wel controle over hoe je de tijd binnen jouw organisatie doorbrengt:

1. Zorg voor jouw medewerkers. Veel van hen worden gedwongen om thuis te blijven met hun kinderen. Houd regelmatig contact met hen. Doe alles wat je kunt om hen zo goed mogelijk door deze situatie heen te helpen.
Het is natuurlijk niet zo dat je in deze tijd geen moeilijke gesprekken met mensen kunt voeren. Gesprekken die je eigenlijk eerder had moeten voeren. Heb de moed en neem de tijd die je nu hebt om deze gesprekken wel te voeren.

2. De afgelopen weken zijn voor veel mensen al zwaar geweest. Vooral mentaal. Dus het is ook belangrijk om naar ieders mentale gezondheid te kijken (naast lichamelijke gezondheid). Ook die van jouzelf, uiteraard. Reset jouw mentaliteit, indien nodig.
Je kunt geen gezond lichaam hebben zonder een gezonde geest. De manier waarop je je mindset ziek maakt is door het te bombarderen met angst en verdriet. Een goede mentale conditie zal je vitaal, gezond en productief houden. Heroriënteer jouw mindset op wat je wel kan beheersen: jouw Cirkel van Invloed.
Bescherm jezelf voor een overvloed aan informatie die over je Cirkel van Betrokkenheid gaat. Concentreer je op wat voor jou belangrijk is om te weten. Je hoeft niet de hele dag naar nieuwsprogramma’s te luisteren, je hoeft niet alle dodentellingen in alle delen van de wereld bij te houden, enz. In 5 minuten per dag kun je alle informatie krijgen die je moet weten. Je hoeft jezelf hier niet 24/7 mee te bombarderen.

3. Stimuleer je mensen om hun vaste routines aan te houden. Hou vast aan je ochtendroutine. Deelnemers aan mijn trainingen Time & Life Management weten hoe belangrijk een goede ochtendroutine is voor jouw effectiviteit. Neem bijv. elke ochtend voordat je gaat werken de tijd om je fysieke oefeningen te doen, en een half uur te lezen in een goed boek (bijv. Miracle Morning van Hal Elrod; dit gaat over een goede ochtendroutine). Open je email pas nadat je de voor jou 1 of 2 belangrijkste werktaken van die dag hebt gedaan.

4. Herinvesteer tijd en energie in je team. Samen de organisatie voorbereiden en positioneren voor de tijd dat deze crisis voorbij is, zodat je dan een vliegende doorstart kunt maken.
Wellicht is dit ook een goede tijd om elkaar beter te leren begrijpen. Bijvoorbeeld door teamworkshops te organiseren aan de hand van de persoonlijke profielen van https://www.insightsbenelux.com/ Als je wilt dan kan ik dit voor je faciliteren.

5. Bereid je voor op je comeback na deze Corona-crisis. Het is lente, dus gebruik deze periode voor een zakelijke voorjaarsschoonmaak! Evalueer en herzie de strategie van jouw organisatie en je doelen voor 2020/2021. Doe dit wel samen met je team.
Bedenk ook of je de juiste mensen op de juiste plaatsen hebt werken, en of ze de juiste dingen doen?
Controleer ook de processen en de operationele uitmuntendheid van jouw team. Neem hierbij zeker de contact-momenten met klanten mee. Zijn jullie facturen klantgericht? Hoe makkelijk zijn jullie bereikbaar? Hoe vaak spreken jullie je klanten echt?
Kortom: kijk naar de manier waarop je werkt en vraag: hoe kunnen we dit beter maken?

6. Die lenteschoonmaak geldt ook voor jouw omgeving. Laat het team, als dat kan binnen de geldende beperkingen, elke ruimte in het gebouw schoonmaken. Is er iets kapot, moeten er dingen gerepareerd worden, hebben we voldoende voorraad, wat is er niet meer nodig in die ruimte en kan worden geëlimineerd?
Geef iedereen een grote doos en vraag om daar alles in te dumpen wat niet essentieel is voor je werk. Je gaat het niet weggooien: je slaat het gewoon uit het zicht op, voor nu. Als je daar ooit iets van nodig hebt, weet je waar het is. Na zes maanden gooi je de hele doos weg zonder er nog eens naar te kijken.      Doe dit ook met je digitale bestanden. Verwijder alles wat je nu niet actief gebruikt (of eerst in een archiefmap).
Doe dit zeker ook thuis, en breng overbodige spullen bijv. naar een kringloopwinkel.
Je zal niet geloven hoe bevrijdend dit opschonen zal zijn.

7. Besteed ook tijd aan persoonlijke groei en ontwikkeling. Persoonlijk ben ik daar altijd op gefocust omdat ik geloof in levenslang leren. Het is het perfecte moment om de hersenen van je mensen proactief te vullen met positieve zaken die NU mogelijk zijn! Scherp daarom nu je kennis en vaardigheden aan, zodat je klaar bent als het moment daar is dat je het weer kunt gebruiken.
Ga bijvoorbeeld nu die interne producttrainingen volgen. Of ga je Engels verbeteren (bijv. bij www.ste.nl). Je mag ook bij mij langskomen voor o.a. het verbeteren van je praktische vaardigheden in verkoop en/of leidinggeven.
Als je besluit dat je investeert in jezelf, in je vaardigheden, in je toekomst, hou je er dan aan vast! Prioriteit geven aan jezelf, je bent het waard.

Wat doe ik zelf?

Half maart werd plotseling mijn agenda gewist… Geweldig! Open ruimte in mijn agenda! De meeste van mijn trainingen heb ik opnieuw ingepland, een aantal trainingen zijn wel doorgegaan en geef ik door gebruik te maken van videoconferentie software.

Dus ik gebruik mijn tijd voor zaken waarvan ik weet dat het van grote waarde zal zijn voor mijn klanten. Ik werk aan innovatie van mijn trainingen, ik verzorg (kosteloos) enkele webinars voor mijn bestaande klanten. Er was een groot project waar ik in de zomervakantie tijd voor hoopte te vinden en dat heb ik vervroegd. Het is als een verbazingwekkend mooie kans die volgens mij een grote positieve invloed zal hebben op mijn vermogen om mijn klanten te helpen.

Natuurlijk doe ik ook aan sociale afstandelijkheid. Moeilijk voor mij, want ik ben extravert. Maar introverte mensen houden ervan! Ze zijn blij dat sociale afstandelijkheid nu eindelijk sociaal aanvaardbaar is.

Daarnaast wil ik gezond blijven door op de kwaliteit van mijn voeding te letten, en door 4x per week te sporten (hardlopen en fietsen; mijn andere sporten zijn op dit moment verboden).

Ik ben de nationale AI-cursus gaan volgen (https://www.ai-cursus.nl/) om beter te begrijpen wat Kunstmatige Intelligentie is en voor ons betekent.

En mijn huis is van buiten én binnen schoon en opgeruimd. Ik heb het meteen maar te koop gezet.

Het is aan jou

Ik vraag je om de mensen die onder jouw leiding staan positief te beïnvloeden.

De wereld om je heen kijkt naar jou: je team, en zeker iedereen in jouw familie. Ze ervaren allemaal hetzelfde: onzekerheid, angst, zorgen… Ze kijken naar jou om te bepalen hoe ze zich moeten gedragen, denken en handelen in de toekomst. Ze rekenen dus op jou.

En jij kan beslissen wie je wilt zijn. Een meer bekwame leider, een meer bekwame en liefdevolle ouder, een meer verbonden vriend, een meer betrokken burger. Je kunt besluiten om van deze Corona-crisis de meest positieve, bepalende gebeurtenis van je leven te maken.

Zoals Bill Gates recent zei: Dit kan een einde zijn of een nieuw begin. Dit kan een tijd van reflectie zijn waar we kunnen leren van onze fouten, of kan het begin zijn van een cyclus waarin we eindelijk wat geleerd hebben.

Over tien jaar kijk je terug en zeg je óf “Ik ben blij dat ik het gedaan heb” óf “Ik wou dat ik het gedaan had”. Jouw toekomst wordt bepaald door wat je nu doet. 

Dus blijf veilig, was je handen, houd in de tussentijd een beetje afstand, blijf positief, en ik weet zeker dat ik je snel weer zal ontmoeten.

Auteur

Erik van den Akker
evda@kennethsmit.com
06-83238832

Bekijk ook mijn LinkedIn

Meest gekozen trainingen

0
0
In uw winkelmand
Winkelmand is leegTerug naar site

Informatie aanvragen

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.

Informatie aanvragen

Informatie aanvragen